Tarkasteltavana Windows 10

Windows 10 käyttöjärjestelmä on ns. WaaS palvelu eli Windows as a service. Tämä tarkoittaa sitä, että Windows 10 on Microsoftin viimeinen käyttöjärjestelmä. Uudet ominaisuudet julkaistaan päivitysten myötä. Start-menu on tullut takaisin, mikä on monille varmasti hyvä uutinen.

Windows 8 oli väliinputoaja aivan kuten Windows Vistakin aikoinaan. Microsoft onkin tehnyt paljon töitä Windows 10 eteen “korvatakseen” Windows 8 häviön. Windows 7 onkin edelleen maailman käytetyin käyttöjärjestelmä, sitä käyttää 47.2% tietokoneen käyttäjistä.

Uusia ominaisuuksia on tullut jonkin verran. Näistä on kirjoiteltu niin paljon blogeja ja artikkeleita, että jätän ne tässä käymättä läpi. Lisään blogin loppuun linkkejä hyviksi todetuille artikkeleille.

Windows 10 eri versioita ovat:

  • Windows 10 Home
  • Windows 10 Pro
  • Windows 10 Enterprise
  • Windows 10 Enterprise 2015 LTSB (Parempi hallittavuus yrityksille)
  • Windows 10 Education
  • Windows 10 Mobile
  • Windows 10 Mobile Enterprise
  • Windows 10 IoT Core
  • Lisäksi N ja KN versiot

Kuluttajille on olemassa vuoden mittainen mahdollisuus päivittää vanha käyttöjärjestelmä uuteen. Tämä koskee muita kuin enterprise versioita. Home version hinta on noin 140 euroa ja pro-version 260 euroa. Enterprise lisenssit sopimuksen mukaan, kuten yleensäkkin.

Windows 10 myötä myös yksityisyysasetukset on syytä käydä läpi asennuksen jälkeen. Käyttöjärjestelmässä on oletuksena päällä useita yksityisyysasetuksia mm. näppäinpainallusten seuraus, mikrofonin käyttö ja paljon muita tärkeitä asetuksia. Lisänä käyttöjärjestelmän asennusprosessiin kannattaakin ottaa näiden asetusten läpikäyminen.

Massajakeluna Windows 10:n pitäisi toimia kuten aikaisemmatkin versiot. Olen henkilökohtaisesti päässyt jo testaamaan konfigurointia massajakelua ajatellen. Kokemukset olivat hyvät, asentui lähes samoin kuin Windows 8 tai 7.

Hyödyllisiä linkkejä yksityisyysasetuksiin:

http://lifehacker.com/what-windows-10s-privacy-nightmare-settings-actually-1722267229

http://www.polygon.com/2015/7/31/9075531/windows-10-privacy-how-to

Alla Microsoftin blogi yrityskäyttäjille uusista ominaisuuksista:

https://blogs.windows.com/business/2014/09/30/introducing-windows-10-for-business/

1 thought on “Tarkasteltavana Windows 10

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *