Miten tunnistat huijaussivuston?

Tässä artikkelissa käymme läpi miten erotat tietojenkalastelun merkeissä turvallisen sivuston turvattomasta. Esimerkiksi kun hoidat pankki-asioita, kirjaudut erilaisille sivustoille tai mitä tahansa mihin liittyy kirjautumista, Teidän on hyvä tietää näiden ero.

HTTP = Suojaamaton sivusto

HTTPS = Suojattu sivusto

http

HTTP – sivustot: Esimerkiksi cescom.fi on http sivusto. Sivulle ei kirjauduta ja sivun tarkoitus on vain esittää tietoa. Tämäntyyppisiä sivuja voi pääasiassa selailla rauhassa, varsinkin kun sivuille ei syötetä mitään tietoa. Google chrome selaimilla osoitteen edessä oleva huutomerkki kertoo osoitteen olevan http osoite, eikä https. Jos käytät muuta selainta, osoitteen edessä on joko http,www tai ei mitään.

Vinkki: Google nostaa https-sivustot ylemmäs hakutuloksissa.

https

HTTPS – sivustot: Esimerkissä on Osuuspankin sivusto. Osoitteessa on “https” ja osoitteen edessä lukkokuva. Pankkikalasteluhuijauksissa osoite on tyyliä “http://op.fi.hackersite.com” tms.

Tarkista siis AINA osoiterivi kun käytät palveluita, jotka sisältävät tietoa, joita et halua jakaa muille. Jos tämä tuntuu aluksi työläältä, älä huoli, silmä tottuu siihen nopeasti ja ennenkuin huomaatkaan, teet sen jo automaattisesti.

Yritykset joissa tietoturva on hoidettu säntillisesti, tämän tarkistuksen tekee järjestelmäsi automaattisesti. Et siis edes pääse vaarallisille sivuistoille.

Tietoturvaterveisin,

Henttu

p.s. Liity postituslistallemme ja et missaa yhtään hyvää tietoturvavinkkiä tai muita työtäsi helpottavia artikkeleita!

 

[contact-form][contact-field label=”Email” type=”email” required=”1″ /][/contact-form]

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *