Näin Office 365 tilisi kaapataan – Case example

Viestintävirasto kertoi artikkelissaan kesällä miten kiihtyvällä tahdilla Office 365 tilin tunnuksia kalastellaan. Ajattelin kirjoittaa blogitekstin ja hieman avata aihetta konkreettisestä näkökulmasta.

Tunnuksien kalastelu toimii siis esimerkiksi siten, että jonkin yrityksen henkilön tunnukset saadaan kalasteluviestillä. Kun tunnukset ovat saatu, käytetään tiliä uusien kalasteluviestien lähettämiseen.

Alla on ihan oikea elämän käytännön esimerkki kalasteluyrityksestä, jonka itse sain muutama päivä sitten.

(kuvista poistettu lähettäjän nimi, koska oli oikea henkilö)

Lähettäjä: Matti Meikäläinen <matti.meikalainen@yritysoy.fi>

Aihe: Review New Document In OneDrive

Varsinainen viesti:

Review New Document In OneDrive - Message (HTML)

Kind regards,

Matti Meikäläinen

Yritys Oy

Puhelinnumero


Nyt kun klikkaat “REVIEW DOCUMENT” linkkiä pääset seuraavalle sivulle:

2018-09-26 09_42_15-Untitled Document

Viestin lähettäjä indikoi tässä, että sinun tulee kirjautua esim. Office 365 tunnuksillasi lukeaksesi viestin. Sivut näyttävät todella aidoilta.

2018-09-26 09_42_33-Untitled Document

No miten sitten tunnistaa väärä sivu? Ei hätää. Voit esimerkiksi katsoa osoiteriville, joka tässä tapauksessa näyttää tältä:

2018-09-26 09_42_51-Untitled Document

Kannattaa olla tarkkana ja tarkistaa aina osoiterivi, näyttääkö se oikeanlaiselta. Tarvittaessa pyydä IT-tueltasi mielipidettä onko viesti kalastelua vai ei.

Muistathan sen, että lähes kaikissa kalasteluviesteissä, sinun täytyy klikata jotain linkkiä luovuttaaksesi tunnukset vääriin käsiin. Nyrkkisääntönä: ole tarkkana mitä linkkejä klikkailet.

Jos kuitenkin ehdit syöttää tunnuksesi ja tajusit asian myöhässä. UUSI SALASANASI HETI Microsoftin portaalin kautta. Pyydä IT-tukeasi tarkistamaan myös viestiliikenteesi ettei mitään tuhoja ole ehtinyt syntyä.

Minulle tämmöinen viesti itseasiassa tulikin eilen, mistä sainkin idean tehdä blogipostauksen asiasta. Otin yhteyttä lähettäjään ja kerroin, että tilisi on todennäköisesti kaapattu, uusi salasanasi.

Kaappausterveisin,

Ville Henttu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *