XP:n tuki loppuu, mikä käyttöjärjestelmä seuraavaksi? Vista, 7, 8 vai 8.1.

Windows XP:n virallinen tuki loppuu huomenna. Tämä tarkoittaa sitä, että myös tietoturvapäivitykset kyseiselle käyttöjärjestelmälle loppuvat.

Suomessakin XP:n osuus kaikista käyttöjärjestelmistä on noin 15% luokkaa (lähde viestintävirasto). Lisätietoa löydät Microsoftin virallisesta tiedotteesta täältä.

Jos sinulla on edelleen käytössä XP, on tietojen siirtämiseen uuteen käyttöjärjestelmään tarjolla erilaisia työkaluja.
XP:n asetuksien ja tiedostojen siirtoon Microsoft tarjoaa oman työkalun joka löytyy täältä.

Uusin käyttöjärjestelmä tällä hetkellä on Windows 8.1. Windows 8 on suunniteltu pääasiassa kosketusnäytöllisiä työasemia varten. Vaikkakin kovasti Microsoft koettaa saada sen toimivaksi myös perinteisille käyttäjille, joilla kosketusnäyttöä ei ole.

Suurin ero Windows 8:ssa verrattuna Vistaan tai seiskaan on Metro-käyttöliittymä. Microsoft on saanut paljon negatiivista palautetta piilottaessaan klassisen “Start” valikon.

Metro-käyttöliittymää on myöskin vaikea käyttää hiirellä ja näppäimistöllä. Tähän on olemassa tosin erilaisia kolmannen osapuolen sovelluksia, joilla klassisen näkymän voi palauttaa, kuten esim. Pokki (http://www.pokki.com/windows-8-start-menu).

Windows 7 on suosituin Microsoftin käyttöjärjestelmä tänä päivänä. Windows 7:n käytettävyys, nopeus ja turvallisuus palvelevat hyvin vielä tänä päivänäkin. Siirtyminen aikaisemmista Microsoftin käyttöjärjestelmistä seiskaan onnistuu suht.koht pienellä opettelulla. Käytettävyys seuraa uskollisesti aikaisempia Windowseja.

Entäs Vista sitten? Vista oli hieman väliinputoaja Microsoftin käyttöjärjestelmistä. Vista oli hidas, buginen ja huono käyttää. Suurin osa käyttäjistä hyppäsikin Vistan yli ja asensi suoraan Windows seiskan.

Mikä siis XP:n tilalle? Ehdottomasti Windows 7 tai 8.1. Niiden kahden välillä valinta riippuu täysin työasemastasi ja mieltymyksistäsi.
Jos et ole koskaan käyttänyt Windows 8:a, kannattaa sitä hieman koekäyttää ensin. Jos työasemasi ei ole kosketusnäytöllinen, kannattaa harkita seiskan käyttöönottamista. Esimerkiksi tablettia ajatellen, Windows 8 sopii varmasti paremmin kuin seiska.

Sovellusyhteensopivuuden kannalta Windows 8 käyttöjärjestelmässä pitäisi Microsoftin mukaan pääosin toimia samat ohjelmistot kuin seiskassakin. Henkilökohtaisesti minulle ei ole tullut vastaan yhtään ohjelmistoa joka ei toimisi kasissa, mutta toimii seiskassa.

Kokeile kasia, jos tuntuu omalta, hanki se. Seiska on myös hyvä valinta. Seiskan suhteen voit olla huoleti, sen tietoturvapäivitykset ja tuki eivät tule loppumaan pitkään aikaan. Mitään maatajärisyttäviä eroja näissä kahdessa käyttöjärjestelmässä peruskäyttäjälle ei ole, paitsi se Metro-käyttöliittymä.

Jos harkitsemassasi työasemassa on Windows 8 esiasennettuna. Muistathan, että 8 PRO käyttöjärjestelmässä on mukana “Downgrade” oikeus jolla voit ottaa käyttöön esim. Windows 7 PRO:n. Lisätietoa löydät “Downgrade” oikeuksista Microsfotin sivuilta (linkki). Monet tukut myös myyvät tilausten mukaan “Downgrade” paketteja, joiden avulla koneet toimitetaan tukusta jo valmiiksi asennettuna haluttuun käyttöjärjestelmään.

Suuremmissa yritysympäristöissä kun ajatellaan automaattista asennusprosessia ja levyimagen käyttämistä, molemmat käyttöjärjestelmät (7 ja 8/8.1) palvelevat yhtä hyvin massa-asennuksissa. Joten jos mietit isomman konejoukon päivittämistä kerralla, ei ole pääosin merkitystä kumpaan käyttöjärjestelmään siirryt.

 

XP-migrointiterveisin,

Ville Henttu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *