Hyvän ICT-projektipäällikön ominaisuudet

Olen omassa työssäni nähnyt useita ICT-projekteja näiden 10 vuoden aikana. Olen ollut pöydän molemmin puolin teknikkona ja myös projektipäällikkönä. Mikä tekee hyvän projektipäällikön? Mielestäni sitä ei määritä ainoastaan lopputulos, vaan matka miten haluttuun lopputulokseen päädytään.

Tärkeimmässä asemassa on ehdottomasti kommunikointi, sidosryhmille tiedottaminen ja projektin osapuolten pitäminen ns. “loopissa” missä mennään. Teknisissä projekteissa ensiarvoisen tärkeää on myös aikataulutus. Yleensä kun tuppaa käymään niin, että kun yksi osa infrasta muutetaan, ei toinen osio toimi enää, ellei sitä tehdä heti edellisen vaiheen jälkeen.

Toinen tärkeä ominaisuus projektipäälliköllä on teknologian ymmärtäminen. En tarkoita, että pitää olla asiantuntijan pätevyys, mutta täytyy ymmärtää mistä on kysymys. Mitkä ovat kriittiset kohdat ja riskit tehtävässä vaiheessa. Näin pystyy parhaiten ennakoimaan mahdolliset ongelmat. On hyvä olla aina olemassa “disaster plan” jos pahin tapahtuu.

Tärkeää on myös projektille omistautuneisuus. Tärkeässä projektissa hanskat eivät voi tippua kädestä kello 16:00 jos projektissa on katastrofi päällä. Täytyy aina muistaa, että asiakkaalle kyseessä on ympäristö, joka tuottaa heille rahaa. Ilman toimivaa ympäristöä, ei monenkaan yrityksen asiakastyöt toteudu.

Projektipäälliköltä edellytetään myös erilaisten viitekehysten tuntemista. On hyvä noudattaa hyväksi todettua tapaa hoitaa erilaisia projekteja. Lisäksi myös kun dokumentointi on tehty asianmukaisesti, on myöhemmin toisten helpompi niitä myös lukea. Cescom Oy:ssä noudatamme ITILv3-, ja PRINCE2 -viitekehyksiä.

Projektipäällikön palkinto on onnistuminen. Ketään ei tietysti voi ruoskia viimeiseen asti ja viedä viimeisiäkin mehuja. Uskon hyvään suunnitteluun jonka myötä projektikin etenee hyvin. Itse henkilökohtaisesti koen onnistumisen tunnetta kun projekti valmistuu hyvin ja luovutan loppudokumentoinnin asiakkaalle päätöspalaverin yhteydessä. Asiakkaan tyytyväisyys tarkoittaa suoraan sitä, että todennäköisesti sama asiakas luottaa tulevissa projekteissa uudelleen ammattitaitooni.

Projektiterveisin,

Ville Henttu

 

Liity nyt postituslistallemme ja saat asiantuntijan vinkkejä miten voitte parantaa oman infranne toimivuutta.

[contact-form][contact-field label=”Name” type=”name” required=”1″ /][contact-field label=”Email” type=”email” required=”1″ /][/contact-form]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *