Windows server 2016 uudet ominaisuudet

Windows server 2016 julkaistaan pikapuoliin. Tällä hetkellä siitä on saatavilla technical preview versio 4 jonka avulla palvelinjärjestelmää voi testailla. Poiketen aikaisemmista versioista, windows 2016 palvelinjärjestelmää ei julkaistu samaan aikaan uuden työasemakäyttöjärjestelmän kanssa. Windows server 2016 monista uudistuksista koskee uutta Hyper-v versiota. Tässä blogissa käydään pintapuolisesti läpi hieman uusia ominaisuuksia.

Windows_Server_2016_Desktop
Desktop näkymä

Suurin muutos koskee uutta nano server – ominaisuutta. Se on normaalista käyttöjärjestelmästä ns. pieni tiivistys jossa ei esimerkiksi ole lainkaan graafista
käyttöliittymää saatika komentokehoitetta. Luonnollisesti tämä tekee käyttöjärjestelmästä normaalia järjestelmää turvallisemman, koska hyökkäyspinta-
alaa on vähemmän. Nano serverin yleisiä käyttötarkoituksia ovat esimerkiksi. Hyper-v, Hyper-v klusterit ja pilvipalvelut.

Lisätietoa löydät täältä https://technet.microsoft.com/library/mt126167.aspx

Hyper-v saa monia uusia uudistuksia. Esimerkiksi voit lisätä tai poistaa virtuaaliamuistia (staattista muistia) tai virtuaaliverkkokortteja virtuaalipalvelimen ollessa päällä.

Testaukseen hyper-v antaa mahdollisuuden ajaa hyper-v palvelinroolia myös virtuaalipalvelimella (nested virtualization). Tähän asti hyper-v palvelinroolia on voinut ajaa vain fyysiseltä palvelimelta.

Konfiguraatiodatan tiedostomuoto muuttuu. Uusi muoto on .VMCX. Tämän on luvattu myös parantavan tehokkuutta ja estävän tiedostojen korruptoitumista jos tallennusjärjestelmissä esiintyy vikatilanteita.

Lisätietoa löydät täältä https://technet.microsoft.com/fi-fi/library/dn765471.aspx

Storage space Direct on uusi ominaisuus joka mahdollistaa redundatin ympäristön luomisen lokaalitallennustilaa höydyntämällä. Suurimpana etuna on se, ettei tarvitse enää käyttää SAS-ympäristöä ja voit käyttää edullisempia ratkaisuja.

Windows server 2003 functional taso ei ole enää tuettu eikä myöskään sen aikainen FRS. Functional tasoksi suositellaan vähintään 2008-tasoa ja DFS:n käyttöä.

Azure AD Join on uusi ominaisuus jolla voit mm. automatisoida laitteita intuneen, SSO office 365 ja muihin Microsoftin palveluihin. Myös BYOD-laitteille tulee helpottumaan pääsy helposti organisaation resursseihin, kiosk-tila ja paljon muuta.

Lisätietoa löydät täältä https://technet.microsoft.com/en-us/library/mt163897.aspx

Myös powershell saa uuden version 5.0 ja uusia ominaisuuksia. Powershell on taaksepäin tukeva joten kaikki vanhat cmdletit yms toimivat myös uudessa versiossa. Eräs isommista parannetuista ominaisuuksista on “Desired state configuration” (DSC) hallintatyökalu.

Kaiken kaikkiaan on hienoa saada uusi palvelinkäyttöjärjestelmä markkinoille. Lukemisien ja testauksien perusteella vaikuttaa kaikinpuolin hienolta järjestelmältä. En silti suosittele vielä päivittämään ympäristöä 2016-versioon heti kun on mahdollisuus. Nyrkkisääntönä suosittelen odottamaan ensimmäiseen isoon päivityspakettiin asti, jotta pahimmat viat ovat korjattu.

Palvelinkäyttöjärjestelmien päivityksessä suosittelen käyttämään “no pain no gain” ajattelutapaa. Kun teille aivan varmasti jossain vaiheessa myyjät myy mahdollisuutta päivittää nykyiset palvelimet uuteen versioon, istu alas hetkeksi ja mieti ne oikeat hyödyt. Mitä hyötyä uusi palvelinjärjestelmä teille tuo? Mitä riskejä päivityksessä on? Onko ympäristön muut osat varmasti yhteensopivia 2016 version kanssa?

Windows server 2016 monet uudet ominaisuudet parantavat huomattavasti integraatiota Azure-palveluiden ja on-premises palvelinten välillä. Tulevaisuudessa ns. hybridi-ympäristöt tulevat yleistymään ja helpottamaan ympäristön ylläpitoa ja tehokkuutta.

Luonnollisesti autamme teitä halutessanne kartoittamaan tarpeenne ja tukemaan teitä palvelinympäristönne toimivuudessa. Meiltä löytyy osaamista kaikkiin Windows-palvelinversioihin ja vuosien kokemus alalta.

Palvelinterveisin,

Ville Henttu / Cescom Oy

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *